Naslov | PREHRANA SPECIFIČNIH SKUPINA - VEGETARIJANSKA PREHRANA |
Naslov (engleski) | NUTRITION OF SPECIFIC GROUPS (VEGETERIAN DIET) |
Autor | Julija Babić |
Mentor | Agneza Aleksijević (mentor) |
Član povjerenstva | Gordana Bujišić (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Agneza Aleksijević (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Slavica Janković (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru (Odjel za zdravstvene studije) Vukovar |
Datum i država obrane | 2018-10-02, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Kliničke medicinske znanosti |
Sažetak | Pravilna prehrana ključna je za očuvanje dobroga zdravlja odraslih osoba te čini osnovu pravilnog rasta i razvoja djece i adolescenata. Neadekvatna prehrana i nedovoljna tjelesna aktivnost među vodećim su uzrocima velikog broja slučajeva morbiditeta i mortaliteta
Pojam vegetarijanac dolazi iz latinske riječi "vegetus" što znači zdrav, vitalan, a označuje osobu čija se prehrana bazira na biljnoj hrani i isključuje hranu životinjskog izvora
Vegetarijanstvo može biti prihvaćeno i usvojeno iz raznih razloga koji mogu uključivati ekološke, ekonomske, religiozne, etičke i zdravstvene prirode. Mnoge vrste vegetarijanske prehrane osmišljene su s istim ključnim faktorom otklanjanja konzumacije mesa, ribe i peradi, dok neke također eliminiraju jaja, mlijeko i mliječne proizvode.
Ukoliko se ne primjenjuje adekvatno isplanirana i balansirana, vegetarijanska prehrana može dovesti do brojnih deficitarnih stanja vezanih za unos nutrijenata koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma.
Unatoč postojanju nekih nedostataka u vegetarijanskoj prehrani, ona učinkovito može zaštiti od visokog krvnog tlaka te smanjiti rizik bolesti srca, moždanog udara i arterioskleroze, dijabetesa, pretilosti, te brojnih drugih stanja. |
Sažetak (engleski) | Proper nutrition is a key to preserving good health of adults and making the basis for proper growth and development of children and adolescents. Inadequate nutrition and insufficient physical activity are among the leading causes of many cases of morbidity and mortality.
The term vegetarian comes from the Latin word ''vegetus'' meaning healthy, vital and indicates a person whose diet is based on plant food and excludes food from an animal source.
Vegetarianism can be accepted and adopted for various reasons that may include ecological, economic, religious, ethical and health nature. Many types of vegetarian diets are designed with the same key factor in eliminating meat, fish and poultry consumption, while some also eliminate eggs, milk and diary products.
If not adequately planned and balanced, the vegetarian diet can lead to numerous deficiencies associated with nutrition intake that are essential for normal functioning of the body.
Despite the existence of some disadvantages in the vegetarian diet, it can effectively protect against high blood pressure and reduces the risk of heart disease, stroke and arteriosclerosis, diabetes, obesity and many other conditions. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:150:395091 |
Studijski program | Naziv: Fizioterapija Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) fizioterapije (bacc. physioth.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Pristup korisnicima matične ustanove |
Uvjeti korištenja |  |
Datum i vrijeme pohrane | 2018-10-25 07:45:15 |