Skoči na glavni sadržaj
Završni, diplomski i specijalistički rad

SPECIFIČNOSTI PREHRANE KOD ALERGIJA I INTOLERACIJA NA HRANU

Mitrović, Vita

2020.

Završni rad (stručni)

Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, Odjel za zdravstvene studije

https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:150:531740

Prevalencija alergije na hranu i intolerancije hrane je u porastu i predstavlja važan javnozdravstveni problem. Postoje ključne patofozioške razlike između alergije na hranu i intolerancije hrane, što rezultira različitim dijagnostičkim strategijama i terapeutskim opcijama te se dijele ovisno o tome imaju li imunološku podlogu ili ne. Istaknute su glavne karakteristike upravo različitosti između alergija na hranu i intolerancija na hranu iako se u literaturi često oba pojma stavljaju zajedno. U radu se prezentiraju dijagnostički, preventivni te terapeutski pristupi prema podacima iz najnovije literature. Stavovi o alergijama i intolerancijama na hranu se mijenjaju tijekom vremena. Od prijašnjih stavova o što kasnijem uvođenju hrane u ishranu djeteta novi stavovi govore o ranijem uvođenju hranu kao korisnom za razvoj imunološkog odgovora. Kod intolerancija na hranu dominira stav o korištenju manjih količina hrane koja stvara tegobe radije nego potpunog isključivanja iz prehrane. Noviji stavovi također naglašavaju važnost crijeve flore, mikrobioma kao i ulogu probiotika u olakšavanju tegoba osobama koje moraju živjeti sa ovim problemom.

alergija na hranu intolerancija na hranu prehrana dijetni režim prehrane

specificnosti_prehrane_kod_alergija_i_intolerancija_na_hranu_pdf.pdf, 780.51 KB

Pristup korisnicima matične ustanove

Autori Mitrović, Vita (Autor)

Mentori Aleksijević, Agneza (Mentor)

Povjerenstvo za obranu Pejić, Dražen (Predsjednik povjerenstva) ; Aleksijević, Agneza (Član povjerenstva) ; Kunac, Marko (Član povjerenstva)

Alternativni naslovi
(engleski) NUTRITIONAL CHARACTERISTICS OF FOOD ALLERGIES AND INTOLERANCES

Alternativni sažeci

(engleski) The prevalence of food allergy and food intolerance is increasing and it is an important public health problem. There are key pathophysiological differences between food allergy and food intolerance, resulting in different diagnostic strategies and therapeutic options and are divided according to having an immune basis or not. The key differences between food allergies and food intolerancies have been highlighted, besides tha fact that these two terms are very often under the same umbrella. Diagnostic procedures, preventive and therapeutic approaches are presented in this article according to data from recent literature. The attitudes towards food allergies and food intolerancies are changing through time. From old approaches that reccomend introducing new food as later as possible, new data reccomend earlier introducing of new food which can be benefitial for development of immunological response. Reccomendations for food intolerancies are using smaller amounts of food thet induces simptoms rather than complete exclusion. The role of gut microbioma and probiotics are also emphasized in new literature as possible teritory for future investigations which could make life easier for people who have to live with this problem.

Alternativne ključne riječi
food allergy food intolerance nutricion in food allergies dietary treatment

Ustanova koja je dodijelila ak./str. stupanj

Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, Odjel za zdravstvene studije

Studijski program

Fizioterapija; stručni; preddiplomski

Umjetnička i znanstvena područja, polja i grane

Biomedicina i zdravstvo / Kliničke medicinske znanosti

Datumi

Datum obrane: 05.11.2020.

Jezici

hrvatski

Datum izrade zapisa

06.11.2020.

Broj posjeta 0
Broj preuzimanja 0