Naslov | INTERFERENCIJA HRANE I LIJEKOVA |
Autor | Mirko Pranjić |
Voditelj/Mentor | Agneza Aleksijević (mentor)
|
Sažetak rada | Utjecaj hrane na lijekove složen je odnos u kojem krucijalnu ulogu ima metabolizam lijeka. Metabolizam lijeka nije uvijek predvidiv proces. Na njega mogu utjecati uzimanja drugih lijekova, interindividualne i intraindividualne razlike, stanje organizma, genske predispozicije, ali i hrana koju uzimamo. Lijekovi interferiraju s hranom na četiri načina. Prvi način podrazumijeva ex vivo inaktivaciju lijeka, prije ulaska u tijelo pacijenta. Ova vrsta interakcije hrane i lijeka obično se događa kod pripreme lijeka za aplikaciju. Druga interakcija odvija se kada je lijek već prisutan u organizmu. Ova interakcija ima tri podtipa, hrana koja utječe na enzime metabolizma lijeka, hrana koja utječe na transportere i hrana koja tvori s lijekom netopive komplekse. Treći način interferiranja hrane i lijeka ima za posljedicu pokretanje fizioloških proces u organizmu koji nisu predviđeni za taj lijek. Posljednji tip interferencije podrazumijeva promjene izlučivanja lijeka uzrokovane određenim nutrijentima. Iako je poznato kako sok od grejpa ne treba konzumirati s velikim brojem različitih skupina lijekova, manje se pažnje pridaje drugim nutrijentima koji imaju značajne interakcije s lijekovima. U ovom radu navedene su osnovne skupine lijekova i hrana koja ima veliki utjecaj na njihovu apsorpciju, metabolizam i izlučivanje. |
Ključne riječi | CYP3A4 hrana interferencija lijekovi |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | INTERFERENCE OF FOOD AND MEDICINES |
Povjerenstvo za obranu | Slavica Janković (predsjednik povjerenstva) Agneza Aleksijević (član povjerenstva) Vesna Brumnić (član povjerenstva)
|
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Veleučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Odjel za zdravstvene studije |
Mjesto | Vukovar |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Kliničke medicinske znanosti
|
Vrsta studija | stručni |
Stupanj | stručni |
Naziv studijskog programa | Fizioterapija |
Akademski / stručni naziv | stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) fizioterapije |
Kratica akademskog / stručnog naziva | bacc. physioth. |
Vrsta rada | završni rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2017-11-06 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | The influence of food on drugs is a complex relationship in which the metabolism of the drug plays a crucial role. Drug metabolism is not always a foreseeable process. It may be affected by taking other drugs, interindividual and intraindividual differences, condition of the organism, genetic predisposition and the food we take. Drugs interfere with food in four ways. The first way is ex vivo inactivation of the drug before entering the patient's body. This type of food and drug interaction usually occurs when preparing the application of drug. The second interaction takes place when the drug is already present in the body. This interaction has three subtypes, foods that affect the drug metabolism enzymes, foods that affect the transporters and food that forms insoluble complexes with drug. The third way of interfering food and medication for the consequence has initiating physiological processes in the body that are not foreseen for this drug. The last type of interference implies changes in drug excretion caused by certain nutrients. Although it is known that grape juice should not be consumed with a large number of different drug groups, less attention is paid to other nutrients that have significant drug interactions. This paper lists basic groups of drugs and foods that have a great influence on drug absorption, metabolism and excretion. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | CYP3A4 food interference drugs |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:150:317989 |