Naslov | STAVOVI I ZNANJA STUDENATA PREVENTIVNE FIZIOTERAPIJE O ZNAČAJU SPORTSKE PREHRANE |
Autor | Marko Horvatić |
Voditelj/Mentor | Agneza Aleksijević (mentor)
|
Sažetak rada | Sportska prehrana je jedan od najvažnijih aspekata kako samog treninga, tako i uspjeha na sportskim natjecanjima. Znanost o sportskoj prehrani je disciplina koja se stalno razvija. Optimalna prehrana potrebna je za postizanje vrhunskih izvedbi sportaša. Uravnotežena prehrana koja se sastoji od prilagođenih količina makronutrijenata i mikronutrijenata od iznimne je važnosti kako bi osigurala dovoljno energije za obavljanje tjelesne aktivnosti. Makronutrijenti, u koje spadaju proteini, ugljikohidrati i masti, osiguravaju energiju za tjelesnu aktivnost i sportska natjecanja. Mikronutrijenti su zaštitne tvari u koje se ubrajaju vitamini, minerali i antioksidansi. Tjelesna aktivnost povećava potreban unos mikronutrijenata zbog povećane potrošnje, odnosno gubitaka te zbog izgradnje, obnove i održavanja nemasne tjelesne mase. Također je vrlo bitna i pravilna hidracija sportaša. Voda je, iako često zanemarena, esencijalni i kvantitativno najvažniji nutrijent. |
Ključne riječi | Sportska prehrana makronutrijenti mikronutrijenti hidracija |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | ATTITUDES AND KNOWLEDGE OF PREVENTIVE PHYSIOTHERAPY STUDENTS ABOUT IMPORTANCE OF SPORTS NUTRITION |
Povjerenstvo za obranu | Slavica Janković (predsjednik povjerenstva) Agneza Aleksijević (član povjerenstva) Vesna Brumnić (član povjerenstva)
|
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Veleučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Odjel za zdravstvene studije |
Mjesto | Vukovar |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Kliničke medicinske znanosti
|
Vrsta studija | stručni |
Stupanj | specijalistički diplomski |
Naziv studijskog programa | Preventivna fizioterapija |
Akademski / stručni naziv | diplomirani/a fizioterapeut/ fizioterapeutkinja |
Kratica akademskog / stručnog naziva | dipl. physioth. |
Vrsta rada | specijalistički diplomski stručni |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2018-09-25 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Sports nutrition is one of the most important aspects of training itself, as well as success in sports competitions. Science of sports nutrition is a discipline that is constantly evolving. Athletes need optimal nutrition to achieve top performances. Balanced nutrition that consists customized quantities of macronutrients and micronutrients is exceptionally important to provide enough energy for physical activity. Macronutrients, including proteins, carbohydrates and fats, provide energy for physical activity and sports competitions. Micronutrients are protective substances that include vitamins, minerals and antioxidants. Physical activity increases the required micronutrient intake due to increased consumption and due to construction, reconstruction and maintance of unfat body mass. Also very important is a proper athlete's hydration. Water is, although often ignored, essential and quantitatively the most important nutrient. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | Sports nutrition macronutrinets micronutrients hydration |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:150:939979 |